+386 (0)2 52 13 650 info@pgz.si

PO - PE: 8.00 - 14.00

SEARCH BOX

PROJEKT: CHORIZO

EN |

1. 10. 2022


CHORIZO - Changing practices and Habits through Open, Responsible, and social Innovation towards ZerO food waste



Programme:
Horizon 2020 research and innovation programme

Topic:
HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01-13 – Evidence-based decision-making to change social norms towards zero food waste

Project:
CHORIZO – Changing practices and Habits through Open, Responsible, and social Innovation towards ZerΟ fοod waste

Timeline:
October 2022 – December 2025

Project budget:
6.095.569,00 EUR


 

KAJ JE CHORIZO?

Chorizo je projekt, ki ga sofinancira program Obzorje Evropa in katerega cilj je izboljšati razumevanje med družbenimi normami, vedenjem potrošnikov in odločitvami gospodarskih akterjev ter ustvarjanjem manjših količin odpadkov živil (FLW) ter uporabiti to znanje za izboljšanje učinkovitosti odločanja in vključevanja akterjev prehranske verige v smeri ničelne količine živilskih odpadkov.
Glavni cilj projekta je odpraviti obstoječe raziskovalne vrzeli in uporabiti njegove rezultate za doseganje in spodbujanje inovacij, ki bodo akterjem pomagale pri učinkovitejšem vključevanju v dejavnosti preprečevanja in zmanjševanja živilskih odpadkov. 
Skratka, gre za evropski projekt, ki združuje akterje v EU in prehranski verigi, da bi izboljšali znanje o nepredvidljivih dogodkih in ustvarili nove učinkovite instrumente za olajšanje uspešnih prehodov na zmanjšanje količine odpadkov živil (FLW).
 
Konzorcij projekta Chorizo sestavlja 15 evropskih partnerjev (med drugim združenja za prehrano, tehnološki centri, univerze, združenje bank hrane, inovacijski grozdi, zbornice), koordinira pa ga ILVO, Inštitut za raziskave na področju kmetijstva in ribištva iz Belgije.


CHORIZO aims to improve the understanding and knowledge to increase the effectiveness of decision-making and engagement of food chain actors in changing social norms towards zero food waste. The project is focused on (i) building upon previous FLW actions, (ii) generating new evidence on social norms & FLW behaviours, (iii) utilising advanced modelling techniques to produce solutions that integrate behavioural and economic theories and embedding research results into innovative products that can foster a change of FLW-related social norms.


Pomurska gospodarska zbornica (PCCI) is a project partner and together with ITC - Innovation Technology Cluster / Inovacijsko tehnološki grozd also co-responsible for implementing the real-life Case Study in Pomurje region, focusing on reducing food waste in restaurants at three layers: (i) retail and short food supply chains – delivery of fresh ingredients to restaurants, (ii) restaurants – storing and preparing food, managing FW and leftovers, (iii) consumers – ordering, leftovers perception.sponsible for the Systemic Innovation Living Lab, delivering and piloting an open, data-driven IT-based solution for capturing FLW data throughout the supply chain and providing analytics to address the requirements of the Sustainable Development Goals.


This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 101060014.


Visit our website!
www.chorizoproject.eu

TWITTER CHORIZOproject | LinkedIN CHORIZOproject | YouTube CHORIZO

  • 28. 8. 2024


    NA MEDNARODNEM SEJMU AGRA 2024 V GORNJI RADGONI PREDSTAVLJAMO TUDI PROJEKT CHORIZO


    Pomurska gospodarska zbornica tudi letos aktivno sodeluje na sejmu AGRA 2024 v Gornji Radgoni in sicer kot del skupnega razstavnega prostora GZS – ZBORNICE KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ.

    Kot del naših storitev oziroma ponudbe, aktivno predstavljamo tudi projekt CHORIZO, predvsem pa rezultate in opravljene aktivnosti v okviru Študije primera (Case study 3), ki smo jo opravili skupaj z ITC Murska Sobota.

    Približno 65 % odpadkov hrane (FW) v restavracijah se šteje za izogibno.

    Razlogi za to so večinoma v preveliki pripravi, prenapolnjenih bifejih, nepravilnih porcijah, brez prakse potrošnikov, odnašanje ostankov, ostanki priprav in preurejanje, prezasedenost in pomanjkanje ustreznega skladiščenja v objektih. Potrošniki na splošno niso vajeni, da bi vnaprej naročili hrano, restavracije pa tega ne zagotavljajo.

    Restavracije običajno pripravljajo obroke predvsem na podlagi osebne ocene in preteklih izkušenj ter sveže sestavine so večinoma naročene en dan pred prodajo na drobno.

    Študija primera v okviru projekta (Case study 3) na območju Pomurja gradi nova spoznanja na podlagi opravljenih intervjujev z lastniki restavracij v Pomurju, deležniki v dobavnih verigah s hrano ter izvedeno spletno anketo med uporabniki gostinskih storitev ter ugotavlja nekatere pobude za zmanjšanje količine odpadkov v restavracijah.

    Na sejmu smo obiskali tudi nekatere deležnike na področju kmetijske/živilske industrije in jim predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo v projektu ter jim predstavili možnosti, na kakšen način lahko naše raziskave in pridobljene rezultate vključijo k pobudam za zmanjšanje odpadkov hrane (FWL) na vseh segmentih poslovanja.

    Sejem AGRA kot vedno predstavlja odlično priložnost za mreženje in srečevanje poslovnih partnerjev ne le na področju kmetijstva in živilstva, ampak tudi na splošno.



  • 7. 5. 2024


    V OKVIRU PROJEKTA CHORIZO SMO SODELOVALI NA GENERALNI SKUPŠČINI PROJEKTA V OSLU NA NORVEŠKEM


    Na srečanju, ki je potekalo med 6. in 7. maja 2024 v Oslu na Norveškem smo partnerji pregledali opravljene aktivnosti v prvih 18 mesecih in uskladili delo do zaključka projekta decembra 2025.
    Ogledali smo si tudi nekatere dobre prakse FLW, ki jih uveljavljajo v hotelski verigi Strawberry in Hotelu Clarion the Hub v Oslu, v sklopu katerega je tudi potekalo dvodnevno srečanje.
    Hvala gostiteljem in vodilnemu partnerju ILVO za odlično izvedbo General Assembly projekta in predstavitve dobrih praks.

    Podrobno na www.chorizoproject.eu
     

  • 3. 4. 2024


    5. Newsletter projekta


    »Razumevanje, kaj olajšuje intervencije z velikim potencialom za obravnavanje nastajanja živilskih odpadkov v celotni verigi preskrbe s hrano«

    objavljen tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.

    CHORIZO-Newsletter-5.pdf
  • 28. 12. 2023


    4. Newsletter projekta


    " Social Norms – Influencing food waste related behaviours"

    "Družbene norme – Vpliv na vedenje, povezano z zavrženo hrano"

    objavljen tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.

     

    CHORIZO-Newsletter-4.pdf

PROJEKTI

Pomurska gospodarska zbornica

Lendavska 5a, 9000 Murska Sobota

+386 (0)2 52 13 650

URADNE URE

PO - PE: 8:00 - 14:00