1. 10. 2022
Programme:
Horizon 2020 research and innovation programme
Project:
CHORIZO – Changing practices and Habits through Open, Responsible, and social Innovation towards ZerΟ fοod waste
Timeline:
October 2022 – December 2025
Project budget:
6.095.569,00 EUR
KAJ JE CHORIZO?
Chorizo je projekt, ki ga sofinancira program Obzorje Evropa in katerega cilj je izboljšati razumevanje med družbenimi normami, vedenjem potrošnikov in odločitvami gospodarskih akterjev ter ustvarjanjem manjših količin odpadkov živil (FLW) ter uporabiti to znanje za izboljšanje učinkovitosti odločanja in vključevanja akterjev prehranske verige v smeri ničelne količine živilskih odpadkov.
Glavni cilj projekta je odpraviti obstoječe raziskovalne vrzeli in uporabiti njegove rezultate za doseganje in spodbujanje inovacij, ki bodo akterjem pomagale pri učinkovitejšem vključevanju v dejavnosti preprečevanja in zmanjševanja živilskih odpadkov.
Skratka, gre za evropski projekt, ki združuje akterje v EU in prehranski verigi, da bi izboljšali znanje o nepredvidljivih dogodkih in ustvarili nove učinkovite instrumente za olajšanje uspešnih prehodov na zmanjšanje količine odpadkov živil (FLW).
Konzorcij projekta Chorizo sestavlja 15 evropskih partnerjev (med drugim združenja za prehrano, tehnološki centri, univerze, združenje bank hrane, inovacijski grozdi, zbornice), koordinira pa ga ILVO, Inštitut za raziskave na področju kmetijstva in ribištva iz Belgije.
CHORIZO aims to improve the understanding and knowledge to increase the effectiveness of decision-making and engagement of food chain actors in changing social norms towards zero food waste. The project is focused on (i) building upon previous FLW actions, (ii) generating new evidence on social norms & FLW behaviours, (iii) utilising advanced modelling techniques to produce solutions that integrate behavioural and economic theories and embedding research results into innovative products that can foster a change of FLW-related social norms.
Pomurska gospodarska zbornica (PCCI) is a project partner and together with ITC - Innovation Technology Cluster / Inovacijsko tehnološki grozd also co-responsible for implementing the real-life Case Study in Pomurje region, focusing on reducing food waste in restaurants at three layers: (i) retail and short food supply chains – delivery of fresh ingredients to restaurants, (ii) restaurants – storing and preparing food, managing FW and leftovers, (iii) consumers – ordering, leftovers perception.sponsible for the Systemic Innovation Living Lab, delivering and piloting an open, data-driven IT-based solution for capturing FLW data throughout the supply chain and providing analytics to address the requirements of the Sustainable Development Goals.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 101060014.
Visit our website!
www.chorizoproject.eu
TWITTER CHORIZOproject | LinkedIN CHORIZOproject | YouTube CHORIZO
17. 4. 2025
»Naučite se uporabljati družbene norme za zmanjševanje zavržene hrane z našim programom CHORIZO za krepitev zmogljivosti«
Learn How to Apply Social Norms to Reduce Food Waste with Our CHORIZO Capacity Building Programme
Z navdušenjem sporočamo začetek Chorizo programa za krepitev zmogljivosti na temo uporabe družbenih norm pri oblikovanju rešitev za zmanjševanje zavržene hrane.
Ste šele na začetku ali pa že aktivno delujete na področju zmanjševanja zavržene hrane in želite povečati učinkovitost svojih prizadevanj? Naš CHORIZO program za krepitev zmogljivosti vam ponuja praktične veščine in vpoglede v uporabo družbenih norm pri reševanju tega izziva, hkrati pa omogoča povezovanje z drugimi strokovnjaki in deležniki.
V okviru programa vas bomo podprli tudi pri zasnovi in izvedbi lastne intervencije, ki temelji na družbenih normah in je usmerjena v zmanjševanje zavržene hrane.
Objavljen je/bo tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.
8. 4. 2025
GLAS GOSPODARSTVA MAREC 2024 - STROKOVNI ČLANEK PROJEKTA CHORIZO
Analiza raziskave, ki je potekala v okviru evropskega raziskovalnega projekta CHORIZO, tudi v Sloveniji, je razkrila nove priložnosti za gostince in restavracije, ki želijo izboljšati svojo okoljsko odgovornost in hkrati povečati zadovoljstvo strank.
Odpadna hrana je eden največjih izzivov trajnostnega razvoja. Vsako leto se na svetovni ravni izgubi ali zavrže približno 1,3 milijarde ton hrane, namenjene ljudem, kar predstavlja približno tretjino celotne proizvodnje.
Gostinci, ki uvajajo trajnostne prakse, ne le prispevajo k zmanjševanju okoljskih obremenitev, temveč lahko na tem gradijo tudi zvestobo gostov. Potrošniki vse bolj cenijo restavracije, ki prevzemajo odgovornost za svoj vpliv na okolje, zato postaja zmanjševanje odpadne hrane ne le okoljska nujnost, temveč tudi strateška in poslovna priložnost.
Podrobno v članku TUKAJ
21. 3. 2025
FLW in gospodinjstva ter vloga označevanja datumov ob nakupu hrane.
FLW in households and the role of date marking at the moment of purchasing food.Young peoples' behaviour towards lunch-packs
Ste vedeli, da skoraj polovica vsega odpadne hrane v EU prihaja iz gospodinjstev?
Velik del tega odpadka je mogoče preprečiti, pogosto zaradi zmeda glede označb datumov, prevelikih porcij in slabe priprave.
Več v priloženem Newsletter št. 8
Objavljen je/bo tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.
25. 2. 2025
V BOLOGNI JE POTEKALA PREDZADNJA GENERALNA SKUPŠČINA PROJEKTA CHORIZO
Napredek v boju proti zavrženi hrani
25.2.2025 in 26.2.2025 se je konzorcij projekta CHORIZO zbral na Alma Mater Studiorum – Univerza v Bologni, v Italiji, na Generalni skupščini.
To dvodnevno srečanje je združilo vse projektne partnerje, da bi razpravljali o napredku projekta, delili vpoglede in oblikovali skupno strategijo za naslednje korake v zadnjih mesecih projekta. Posebna zahvala Univerzi v Bologni, ki je gostila srečanje, za izjemno organizacijo in gostoljubje, pa tudi vsem partnerjem, ki so aktivno prispevali k razpravam in delavnicam. Z napredovanjem projekta CHORIZO bodo spoznanja, pridobljena na tej Generalni skupščini, ključna pri oblikovanju strategij in orodij za učinkovito zmanjšanje zavržene hrane. Konzorcij ostaja zavezan spodbujanju sodelovanja in inovacij na tem ključnem področju.
Sodelovalni pristop k zmanjšanju zavržene hrane
Generalna skupščina je bila odlična priložnost za organizacijo različnih interaktivnih delavnic, kjer so bili vsi partnerji aktivno vključeni in so lahko izmenjali ideje za prihodnje aktivnosti projekta.
Prvi dan:
Oblikovanje različnih komunikacijskih in izobraževalnih gradiv ter pridobivanje dodatnih ideja za validacijo teh produktov.
V naslednjih mesecih bodo razvite različne delavnice s poudarkom na zmanjševanju zavržene hrane v naslednjih sektorjih:
Drugi dan:
Razvoj digitalnih orodij za spremljanje izgub hrane
Drugi dan so potekale dinamične delavnice, osredotočene na širjenje uporabe orodij Food Loss and Waste DataHub in INSIGHTER.
Orodje DataHub je bilo ustvarjeno za zbiranje pomembnih podatkov in rezultatov, namenjenih različnim uporabniškim profilom. Te delavnice so partnerjem omogočile raziskovanje funkcionalnosti orodja in oceno njegovega potencialnega vpliva.
Zbrali smo dragocene povratne informacije, ki bodo prispevale k izboljšanju orodja za večjo učinkovitost in uporabnost.
Pogled v prihodnost
Stay informed on our latest findings and initiatives by subscribing to our Newsletter and exploring our DataHub.
18. 12. 2024
Odnos mladih do lunch paketov
Young peoples' behaviour towards lunch-packs
Objavljen je/bo tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.
7. 11. 2024
»Usklajevanje vrednot in dejanj: Razumevanje izbire korporativnega darovanja hrane na Madžarskem«
Aligning values and actions: Understanding Corporate Food Donation choices in Hungary
Objavljen je/bo tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.
28. 8. 2024
Pomurska gospodarska zbornica tudi letos aktivno sodeluje na sejmu AGRA 2024 v Gornji Radgoni in sicer kot del skupnega razstavnega prostora GZS – ZBORNICE KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ.
Kot del naših storitev oziroma ponudbe, aktivno predstavljamo tudi projekt CHORIZO, predvsem pa rezultate in opravljene aktivnosti v okviru Študije primera (Case study 3), ki smo jo opravili skupaj z ITC Murska Sobota.
Približno 65 % odpadkov hrane (FW) v restavracijah se šteje za izogibno.
Razlogi za to so večinoma v preveliki pripravi, prenapolnjenih bifejih, nepravilnih porcijah, brez prakse potrošnikov, odnašanje ostankov, ostanki priprav in preurejanje, prezasedenost in pomanjkanje ustreznega skladiščenja v objektih. Potrošniki na splošno niso vajeni, da bi vnaprej naročili hrano, restavracije pa tega ne zagotavljajo.
Restavracije običajno pripravljajo obroke predvsem na podlagi osebne ocene in preteklih izkušenj ter sveže sestavine so večinoma naročene en dan pred prodajo na drobno.
Študija primera v okviru projekta (Case study 3) na območju Pomurja gradi nova spoznanja na podlagi opravljenih intervjujev z lastniki restavracij v Pomurju, deležniki v dobavnih verigah s hrano ter izvedeno spletno anketo med uporabniki gostinskih storitev ter ugotavlja nekatere pobude za zmanjšanje količine odpadkov v restavracijah.
Na sejmu smo obiskali tudi nekatere deležnike na področju kmetijske/živilske industrije in jim predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo v projektu ter jim predstavili možnosti, na kakšen način lahko naše raziskave in pridobljene rezultate vključijo k pobudam za zmanjšanje odpadkov hrane (FWL) na vseh segmentih poslovanja.
Sejem AGRA kot vedno predstavlja odlično priložnost za mreženje in srečevanje poslovnih partnerjev ne le na področju kmetijstva in živilstva, ampak tudi na splošno.
7. 5. 2024
Na srečanju, ki je potekalo med 6. in 7. maja 2024 v Oslu na Norveškem smo partnerji pregledali opravljene aktivnosti v prvih 18 mesecih in uskladili delo do zaključka projekta decembra 2025.
Ogledali smo si tudi nekatere dobre prakse FLW, ki jih uveljavljajo v hotelski verigi Strawberry in Hotelu Clarion the Hub v Oslu, v sklopu katerega je tudi potekalo dvodnevno srečanje.
Hvala gostiteljem in vodilnemu partnerju ILVO za odlično izvedbo General Assembly projekta in predstavitve dobrih praks.
Podrobno na www.chorizoproject.eu
3. 4. 2024
»Razumevanje, kaj olajšuje intervencije z velikim potencialom za obravnavanje nastajanja živilskih odpadkov v celotni verigi preskrbe s hrano«
objavljen tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.
28. 12. 2023
" Social Norms – Influencing food waste related behaviours"
"Družbene norme – Vpliv na vedenje, povezano z zavrženo hrano"
objavljen tudi na uradni spletni strani – povezava na spletni strani projekta.
17. 10. 2023
Projekt CHORIZO identificiral 395 ključnih intervencij po vsej EU za obravnavanje izgube hrane in živilskih odpadkov
17. 4. 2023
Pripravljena je 2. številka Novic projekta (Newsletter) (PDF):
"FOOD WASTE AND SOCIAL NORMS INTERRELATION EXPLORED IN SIX DIFFERENT CASE STUDIES",
ki bo objavljen tudi na uradni spetni strani projekta.
10. 2. 2023
Pripravljena je 1. številka Newslettra (PDF),
ki bo objavljen tudi na uradni spetni strani projekta.
URADNE URE
PO - PE: 8:00 - 14:00