KOMENTAR

Komentar GZS Sporazum z Levico vodi v zatiranje zasebnega sektorja

Račun sporazuma med vladajočo koalicijo in opozicijsko stranko Levica bo gospodarstvo stalo najmanj 1,4 mrd evrov – in to v razmerah, ki že nakazujejo gospodarsko ohlajanje v širšem evropskem prostoru. V pomanjkanju analize finančnih učinkov, s katero bi še pred podpisom sporazuma postregla vladna koalicija, smo oceno učinkov izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije.

Več informacij ...

 

AKTUALNO
 

Ogled Talentcentra v Grazu

V petek, 21. junija 2019 je Pomurska gospodarska zbornica organizirala ogled Centra za talente (Talentcenter) v Grazu. Strokovne ekskurzije so se udeležili predstavniki podjetij Pomgrad in skupine Panvite ter Odbora za razvoj človeških virov. Ogledali smo si center, ki so ga v sklopu Gospodarske zbornice (WKO) Graz zgradili v sosednji Avstriji. Pri zasnovi in obratovanju centra se je zbornica posvetovala z graško univerzo, ki jim je zagotovila metodo merjenja sposobnosti, spretnosti, znanj in veščin otrok. Center je v prvi vrsti namenjen osnovnošolcem v zadnji triadi, kjer s pomočjo motoričnih testov in testov znanj določijo, kateri poklici so za posameznega otroka najbolj primerni. Vsakemu, ki se testira pri njih računalnik določi 15 poklicev, ki so zanj najprimernejši in še dodatnih 15 poklicev, pri katerih poleg sposobnosti in kompetenc upoštevajo še izražene želje otrok. V tem centru se testira približno 80% osnovnošolcev, ki k njim pridejo v sklopu šole. Center pa sprejema tudi posameznike, ki se želijo testirati in jih le-to omogoči prosti plačilu. Za uspešno opravljen preizkus pa je potrebno odlično znanje nemškega jezika. Udeleženci so bili nad videnim navdušeni, in vsi smo bili mnenja, da bi nekaj podobnega bilo potrebno tudi v naši regiji.

   

Staranje prebivalstva vpliva na razpoložljivost usposobljene delovne sile

Po predvidevanjih bo v naslednjih 30 letih delež starejših od 65 let v Sloveniji poskočil na kar 30-odstotkov.

Več aktualnih podatkov in pregled tujih in domačih dobrih praks na področju aktivnega in zdravega staranja najdete v analizah na spletni strani www.projekt-polet.si/gradivo:

ALI STE VEDELI?

ZPIZ ugotavlja, da po letu 2014 raste število dolgotrajnih bolniških odsotnosti. Leta 2014 je bilo dolgotrajno bolniško odsotnih skupno 15.177 ljudi, od tega 3360 več kot eno leto, konec letošnjega februarja pa nekaj čez 26.000, od tega skoraj 8460 več kot leto dni.

Več v sporočilu za javnost iz zadnje seje ZPIZ-a, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

V okviru Projekta NAPREJ razvijamo Program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj, kateri dokazano vplivajo na varnost in zdravje pri delu.

Podjetniški članek SPOT Pomurje: POMURSKO GOSPODARSTVO ŠE NIKOLI TAKO USPEŠNO!

Več ...

7 zlatih pravil za nič nesreč in zdravo delo, videi Mednarodnega združenja za socialno varnost (ISSA)

Več ...

Kratka Informacija o poslovanju Pomurskega gospodarstva v letu 2018, s komentarjem Pomurske gospodarske zbornice

Več ...

Arhiv